NIEUWS

Dop vast aan fles

Column: een kroonkurk die vast aan de bierfles moet blijven zitten?

door: Jost Oostendorp, Owner at EASTGREEN.NL Beer & Packaging Matters

Op 3 juli 2024 was het zover. Fabrikanten van plastic flessen en drankenkartons zijn verplicht om de dop vast te maken als deze flessen en kartons bedoeld zijn voor eenmalig gebruik. Dit alles in het kader van de Europese SUP-wetgeving. Jos Oostendorp vertelt meer over de mogelijke impact hiervan op bierflessen.

En hoe zit het dan met de kroonkurk op glazen bierflessen voor eenmalig gebruik? Dat zou zomaar kunnen gebeuren. Stel je voor: je vindt een parlementslid in Brussel dat nog wel een project kan gebruiken, geen enkel benul heeft van de verpakkingsketen, en vol overtuiging vertelt dat hij op het strand al meerdere keren in een kroonkurk is getrapt, die met de scherpe randen naar boven lag—extra pijnlijk. Vervolgens wijst hij erop dat metalen blikjes al meer dan 50 jaar lipjes hebben die aan het blik blijven zitten. Vroeger trok je het lipje los van het deksel, en had je een klein mesje in je hand, dat op het strand inderdaad heel vervelend was. Zwerfafval? Ah, we hebben het over verpakkingsmateriaal dat door de asocialen in onze maatschappij achteloos wordt weggegooid. En deze asocialen zien alleen maar dat we er met z’n allen lol aan hebben om het zwerfafval te verminderen. Waar zou Dirk de Groot zijn zonder zijn zwerfafvalveroorzakers?

 

Des te meer reden om over te gaan op meermalige bierflessen, want daar hoeft de dop sowieso niet vast te blijven zitten aan de fles. Dat is voor fabrikanten veel te lastig bij het wassen van de flessen… Of moeten we dan allemaal toch maar aan de beugelfles?

 

De voordelen zijn natuurlijk dat er iets minder zwerfafval is, te verwaarlozen als je kijkt naar sigarettenpeuken overigens. En je raakt je dop niet meer kwijt onderweg. Meer voordelen zie ik niet. Kortom, heel Europa aan de vastzittende dop, maar wegen deze kleine voordelen op tegen de nadelen? Die zijn er namelijk nogal wat.

Om te beginnen, bijna 90% van de consumenten vindt deze vastzittende doppen maar onhandig. Vooral uit de fles drinken is niet altijd fijn en sluiten gaat lastiger dan bij een losse dop. Bijna altijd is het materiaal van de dop anders dan dat van de fles (HDPE versus PET). In water zinkt de dop mee met de volgelopen fles. Een heel ander nadeel is de waarde van de dop. Diverse instanties zamelen doppen in en krijgen hier geld voor om hun eigen stichting en/of vereniging te ondersteunen. En er komen weer allerlei regels bij waar het bedrijfsleven zeker niet op zit te wachten.

 

Kortom, vastzittende doppen lossen niet het probleem op dat we consumenten meer bewust moeten maken dat we verpakkingsafval, en dus ook doppen, niet achteloos in de natuur moeten gooien.

Deze maandelijkse column is een samenwerking tussen Easyfairs en de VNV (Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen). De VNV is de Nederlandse vereniging van experts op het gebied van verpakking en  verpakken (www.verpakkingskundigen.nl).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom Empack? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux bezoeken? Klik hieronder voor meer informatie over Empack op 9, 10 & 11 april 2024. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top