NIEUWS

Aluminium tube

Column: aluminium tubes, de perfecte verpakking voor tomatenpuree

door: piet degen, has green academy

Aluminium tubes worden steeds populairder voor het verpakken van producten zoals tomatenpuree, dankzij hun uitstekende eigenschappen die zowel de kwaliteit als de houdbaarheid van het product waarborgen. In deze column licht Piet Degen de belangrijkste voordelen van aluminium tubes voor tomatenpuree uit.

Bescherming
Aluminium tubes bieden een uitstekende barrière tegen licht, zuurstof en vocht. Deze eigenschappen zijn essentieel voor het behoud van de kwaliteit van tomatenpuree, omdat ze oxidatie en bederf helpen voorkomen.

Langere houdbaarheid

Dankzij de sterke barrière-eigenschappen van aluminium blijft tomatenpuree langer houdbaar, tot wel minimaal één jaar. Aluminium voorkomt oxidatie, wat essentieel is om te voorkomen dat vetten en oliën in de puree ranzig worden. Hierdoor blijft de puree zonder conserveringsmiddelen langer vers.

Handige dosering

Aluminium tubes zijn flexibel en gemakkelijk samen te drukken, wat een precieze dosering mogelijk maakt. Dit is vooral handig in de keuken, waar een kleine hoeveelheid puree soms precies genoeg is. Bovendien sluit de tube na gebruik weer luchtdicht af, wat verdere oxidatie voorkomt. Met behulp van een hulpmiddel is de tube nagenoeg volledig leeg te maken.

Transport en veiligheid

Aluminium tubes zijn licht van gewicht en goed nestbaar, waardoor ze efficiënter kunnen worden geladen in een omdoos in vergelijking met tomatenpuree in blik. De tamper-evident functie is geïntegreerd in de tube-opening, die verbroken kan worden met de dop, wat de veiligheid van het product waarborgt.

Milieuvriendelijkheid

Aluminium is volledig recyclebaar, wat het tot een duurzame keuze maakt in vergelijking met andere verpakkingsmaterialen zoals kunststof. Na gebruik kan de tube worden gerecycled, wat helpt om het energieverbruik en de CO2-uitstoot te verminderen.

Vergelijking met kunststof en blik

De houdbaarheid van tomatenpuree in aluminium tubes varieert, maar over het algemeen is het product ongeopend minstens een jaar houdbaar, afhankelijk van de samenstelling en het productieproces. Eenmaal geopend, moet de tube in de koelkast worden bewaard om de houdbaarheid te verlengen, meestal tot ongeveer 3-4 weken. Dit is een aanzienlijk voordeel ten opzichte van kunststof tubes, waarbij de houdbaarheid na openen beperkt is tot ongeveer een week, omdat zuurstof gemakkelijk in de tube kan binnendringen. Bovendien biedt de tube in gebruik, dosering en houdbaarheid na openen aanzienlijke functionele voordelen ten opzichte van blik.

Conclusie

Aluminium tubes zijn een uitstekende keuze voor het verpakken van tomatenpuree. Ze combineren functionaliteit met milieubewustzijn, zorgen voor een langere houdbaarheid van het product en helpen voedselverspilling te verminderen. Hoewel aluminium een relatief duur materiaal is, biedt het voordelen die opwegen tegen de kosten, zoals de duurzaamheid en effectieve bescherming tegen bederf.

Tomatenpuree

Deze maandelijkse column is een samenwerking tussen Easyfairs en de VNV (Vereniging Nederlandse Verpakkingskundigen). De VNV is de Nederlandse vereniging van experts op het gebied van verpakking en  verpakken (www.verpakkingskundigen.nl).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nieuwsbrief

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws rondom Empack? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief.

Bezoeken?

Ben je geïnteresseerd om de grootste verpakkingsbeurs van de Benelux bezoeken? Klik hieronder voor meer informatie over Empack op 9, 10 & 11 april 2024. 

Deel dit bericht:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
Scroll naar top