Columnist: Roger Loop – Directeur NRK Verpakkingen
Ik heb mij er enkele weken tegen proberen te verzetten, maar ik geef er nu toch aan toe. Staatssecretaris Van Veldhoven heeft op 12 maart een brief over chemisch recyclen gepubliceerd en een passage uit die brief móet ik met u delen:
“Hoewel onnodig gebruik van kunststoffen … aangepakt wordt, zal in veel andere toepassingen kunststof de meest duurzame en effectieve optie blijven. Omdat het materiaal sterk, licht en veelzijdig is, heeft het tal van toepassingen zoals voor … verpakkingsmateriaal voor consumentengoederen en voedingsmiddelen.”
Dat stimuleert! Erkenning voor je kwaliteiten is fijn. Natuurlijk is de andere kant van deze medaille dat er wel werk aan de winkel is. Maar dat is nu net het mooie van dit citaat: wij hebben hier al een tijdje op gewacht, want dat werk aan de winkel is al lang bezig!
Natuurlijk heeft de staatssecretaris, net als sommige andere overheidsfunctionarissen, weleens eerder iets aardigs over kunststoffen gezegd. Maar het was zelden zo helder en voor slechts één uitleg vatbaar. En dus gaat de kunststof verpakkingsindustrie met hernieuwd enthousiasme verder op de ingeslagen weg van verduurzaming, zoals die in veel wettelijke of vrijwillige afspraken is vastgelegd.
Ik schets kort vijf acties waar we als industrie al volop mee bezig zijn:
- Het uitfaseren van bepaalde kunststofproducten voor éénmalig gebruik per 3 juli 2021, oftewel de SUP-richtlijn. In het verlengde daarvan vindt innovatie plaats richting nieuwe logistieke concepten met herbruikbare kunststof verpakkingen.
- Het inzetten op 100% recyclebare verpakkingen per 2030, zoals ook vastgelegd in het Circular Economy Action Plan (CEAP) van de Europese Commissie en op te nemen in de essentiële eisen uit de Richtlijn verpakkingen en verpakkingsafval (94/62/EG).
- Het werken aan 100% recyclebare verpakkingen door enkele koplopers in 2025. Dit is vastgelegd in zowel het Nederlandse als het Europese Plastic Pact.
- Het schoonhouden van de eigen terreinen en omgeving, waarvoor vrijwillige afspraken zijn gemaakt in het kader van Operation Clean Sweep.
- Het committeren aan de afspraken via de Circular Plastics Alliance om in 2025 10 miljoen ton plasticafval in te zamelen en weer te verwerken.
Deze inspanningen zijn specifiek gericht op het verduurzamen van kunststoffen. We pakken ze op naast de maatregelen die toezien op CO2-reductie en klimaatadaptatie!
Goed bezig dus, en we weten ook waar we het voor doen.
O ja, en niet onbelangrijk: deze verduurzaming is voor het merendeel al (lang) technisch mogelijk. Het is natuurlijk wel zaak dat verderop in de keten de verpakkende industrie zorgt voor de benodigde markt. Recent zijn enkele hoopgevende initiatieven opgestart voor meer inzet van recyclaat en vereenvoudiging van verpakkingen voor een betere recyclebaarheid. Die hebben echter alleen zin als ze snel worden opgeschaald.
De staatssecretaris heeft met haar opmerking over kunststoffen helemaal gelijk! Nu moeten we er met elkaar wel voor zorgen dat ze dit gelijk ook krijgt!
Deze column is een samenwerking tussen Easyfairs en NRK Verpakkingen (www.nrkverpakkingen.nl).
Roger Loop
Directeur NRK Verpakkingen